Sundhed og livsstil

Der findes mange forskellige måder at definere sundhed på. Det burde egentlig hedde sundhed og livsstil, idet det defineres af selve individet eller af omverdenen. Det der menes er, at det er op til en selv at bestemme, hvad sundhed er. Men sundhed i sig selv er bredt begreb, og WHO (World Health Organization) har kommet med deres definition af begrebet sundhed (følgende link er på engelsk):

Sundhed er en tilstand af fuldkommen fysisk, mental og social velvær og er ikke kun fravær af sygdom og svagelighed.

Sundhed er hverken styret af samfundet, familier, grupper osv. Det er som før nævnt, styret af én selv.

Tyndfed vs buttet

1841153-12-1418397953468

Følgende billede er fra http://anjasfitnessfigth.blogg.no/1418397980_hvis_du_tror_at_noen_.html

Som et eksempel kan bloggeren Anja fra Norge nævnes. Hun er et perfekt eksempel på, hvad man vil definere som sundhed. Hun har skrevet et blogindlæg, som hedder

“Hvis du tror, at nogen er sund og frisk bare fordi de er tynde/slanke, så kan du tage grueligt fejl (følgende er oversat fra norsk)”

Dette er sandt, idet hun i første del af indlægget også fortæller, at mange modeller har det med at sulte sig selv eller lignende for at blive tynde. Og det er desværre ikke kun modeller, men også mange teenagere, som lever op til disse rollemodeller, da det er sådan samfundet fortæller, at man skal være. Tynd og slank. Og det er en skam, når man vender tilbage til begrebet sundhed. Man kan sagtens være usund, når man er tynd. Det er det, som man kalder for tyndfed. At være tyndfed betyder, at man ser ud som om, at man ikke er overvægtig. Men til gengæld er kroppens fedtmasse så høj, at det kan være lige så skadeligt for ens helbred, som hvis man var fysisk overvægtig. Desværre er det svært at se symptomerne for tilstanden af tyndfed.

Dog så findes der overvægtige folk, som selvfølgelig ikke har symptomerne på tyndfed, og de kan derimod være lige så sunde, som en gennemsnitlig person på 70 kg, som spiser varieret og er fysisk aktiv.

Anja derimod fortæller, at hun ser sig selv som sund, idet hun opfylder de 3 krav = fysisk, mental og social samvær i forhold til hendes egen tankegang. Hun bestemmer selv, om hun er sund eller ej. Hun indrømmer, at hun selvfølgelig gerne vil tabe nogle kilo, men hun vil derimod ikke være den superslanke model. Det er ikke det, som hun går efter. Hun går efter at føle sig godt tilpas med sig selv, og hun er allerede på nuværende tidspunkt glad for hendes krop. Ikke alle ønsker at være tynde. Bare det at have former og småkraftig er nok for hende. Så den form for sundhed, som hun oplever er derfor en form livsstil, og ikke bare sundhed. Hun har selvfølgelig fået en anden livsstil, som fokuserer mere på sundhed. Her er tale om at spise varieret, træning mm. Men dog, det der gør hende speciel i forhold til sundhed og livsstilen er, at hun gør, som det passer hende. Af og til kan der smutte et en småkage eller to i maven, drikke alkohol sammen med vennerne. Ved at hun har den tilgang til det, så vil det også sige, at hendes mentale tilstand er positiv. Jo mere positiv man er over for sig selv, jo mere positiv er man mod omverden. I forhold til forskning er det påvist, at hvis man positiv, så har man mindre risiko for at opleve despression, stress, som også kan være faktorer til vægtøgning, negative helbredsmæssige årsager osv. Derfor er det vigtigt, at man nyder de små ting i livet. Selv om man måske blive rådet til at holde sig væk fra forskellige ting, så er det ikke ensbetydende med, at det er sundt. Ved at man bliver bedt om at holde sig væk fra alkohol, sukker, kager osv., så kan det desværre blive svært i forhold til de forskellige fristelser, der er rundt omkring. Derfor burde rådene egentlig være

Spis og drik med måde. Skær ned på de ting, som du ikke kan undvære.

Ved at gøre dette, så vil man automatisk møde nogle udfordringer. Til gengæld er udfordringer ikke slemme, idet man stadig får til at indtage de sædvanlige sager. Mængden er bare mindre, og det er den eneste forskel. Hvis man har disciplinen til det, så kan man vælge at skære mere og mere af de forskellige ting, og til sidst ende med at lade være med at indtage alkohol, søde sager osv. Dette kan være med til at gøre en stor forskel for kroppen. Især, hvis man er fysisk aktiv og spiser varieret (i forhold til kostpyramiden), så vil man helt klart opleve resultater. Og hvis man sætter det i forhold til Anjas erfaringer, så kan det sagtens lade sig gøre. Hun opnår de resultater, som hun ønsker at sigte efter. Plus, at hun holder af sig selv. Hun ved, hvad der kræves, men samtidig tænker hun sig om.

Derfor lad være med at dømme andre, og hvis man går rundt med nogle tanker nedgørende/nedladende/negative tanker om en person, så lad endelig være med at nævne dem. Ingen ved, hvad de gennemgår, og de kan endda være sundere, end hvad man lige går rundt og tror. Det kan rent faktisk gå hen og gøre deres tilstand være, og det får hverken du eller personen noget ud af. Der er folk, som går rundt med psykiske lidelser, på grund af folk, som ikke kan vare deres mund.

Dette indlæg er ikke for at fremme overvægtige. Men det er derimod for at stille det op imod de “skønhedsidealer”, som der bliver stillet i vores samfund. Her går man mere op i udseendet end sundhed.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *