Hvor forsvinder fedtet hen når man taber sig?

Måske eller måske har du ikke undret dig over, hvad der egentlig sker ved et fedttab, hvor fedtet forsvinder fra kroppen. Det er ikke bare noget, som forsvinder i den blå luft. Eller er det?

Hvis man spørger læger, diætister, eller lignende, så er der stadig mange som holder fast i ideen om, at “fedt omdannes til energi/varme”. For hvor skulle det ellers forsvinde hen? Fedt har en masse, som på en eller måde bliver omdannet til et eller andet i kroppen.

http://www.bmj.com/content/349/bmj.g7257Ud fra en undersøgelse, hvor man stillede læger, diætister, personlige træner kunne man konkludere, at de fleste havde den samme tanke. Men ingen af dem har nogensinde kunne begrunde, hvad svaret var til et fedttab. Men alt i alt, så er det som sagt vinderen “energi/varme”, som før nævnt.

Og dog, så er det forkert…

I december 2014 påviste University of Southern Wales noget interessant. Det hele startede via Ruben Meerman, som blandt andet stod for undersøgelsen. Han ville undersøge dette emne, da han selv har gennemgået et vægttab. Han er til daglig fysiker, samt studievært på programmet Australian TV Science.

Ud fra deres forskning (som ligger på Bristish Medical Journal) kunne han dermed konkludere, at fedtet ikke bliver omdannet til hverken energi eller varme. Svaret er, at det meste fedt bliver omdannet til kuldioxid (CO2).

Det vender det hele op og ned, men det er dog sandt.

Når man spiser for meget, omdanness kulhydrater og protein til det fedt, som kaldes for triglycerider. Triglycerider er opbbyget af tre forskellige atomer: kulstof, brint og ilt. Molekylerne kan opdeles ved at frigøre atomerne gennem processen oxidation.

Forskerne fulgte atomerne som forlader kroppen gennem oxidation. De fandt ud af, at 8,4 kg af det forsvunde fedt blev oxideret og omdannet til kuldioxid (CO2) via lungerne. De resterende 1,6 kg blev omdannet til vand, der udskilles som enten urin, sved, tårer, ånde og mange andre kropsvæsker.

Desuden beregnede de også, at for at tabe 10 kg, kræves der 29 kg oxygen. Gennem hele processen bliver der i stedet for produceret 28 kg kuldioxid og 11 kg vand.

Giver det overhovedet mening?

Fra beregninger er forskerne gået ud fra, at en gennemsnitlig person på 70 kg udånder i det hele 200 ml CO2 på 12 åndedrag pr. minut. Hver enkelte åndedrag indeholder 33 mg CO2, hvor 8,9 mg er kulstof. Hvis man sover 8 timer og udfører lette, fysiske aktiviteter, vil man over de 8 timer have udåndet 740 g CO2, hvor 203 g kulstof er forsvundet fra kroppen.

Fysisk aktivitet er med til at øge metabolismen. Hvis man i stedet sover 7 timer, og har en time fysisk aktivitet, har man ud fra beregninger fundet ud af, at man vil miste yderligere 39 g kulstof fra kroppen. Så en stigning på 20 %, hvilket svarer til ca. 240 g kulstof, som er forsvundet fra kroppen gennem søvn og fysisk aktivitet. Blandt andet nævner forskerne bag undersøgelsen, at en muffin på 100 g giver ca. 20 % af det daglige behov for daglig energi for en gennemsnitlig person. Fysisk aktivitet kan derfor hurtigt ødelægges af små mængder af overskydende mad.

Hvad skal man gøre for at tabe sig?

Ud fra deres undersøgelse, påviser resultaterne, at lungerne er den primære udskillelsesvej for fedt. For at komme af med fedtet, kræver det, at man får frigjort kulstoffet, som der findes i fedtcellerne. Derfor siger de, at man sagtens kan køre med “eat less, move more” mottoet. Jo mere aktiv man er, jo mere kulstof bliver der oxideret.

Men kunsten i sig selv er at indtage mindre kulstof end, hvad man udånder. Kulstof findes mere eller mindre i alt mad og drikkevarer. Så det er ikke noget, som kan undgås. Men der skal lige pointeres, at dette kun gøres for at komme af med fedtet. Hvis man samtidig spiser masser af kulhydrater og proteiner, vil der sandsynligvis forekomme triglycerider. Dette kan undgås, hvis man har fundet balancen mellem fysisk aktivitet, og indtagelsen af madvarer.

Og nej, man kan ikke trække vejret hyppigere end normalt, idet det kan resultere hyperventilation, svimmelhed, øget hjertebanken, tab af bevidsthed osv.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *